A tökéletes esküvő


Válasszátok ki a stílust

Eldöntöttétek hát, hogy elkötelezitek magatokat egymással életetek hátralévő részében és megosztjátok ezt a családdal és a barátokkal? Már csak az van hátra, hogy az egészet hivatalossá tegyétek és stílusosan megünnepeljétek?

Hogyan fogjátok csinálni? Hagyományos esküvőt terveztek templommal vagy inkább "laid back" stílust? Talán egy léghajóban szeretnétek, vagy tengerparton, netán állatkertben?

Bár a "normál" polgári esküvő is rengeteg helyszínt kínál, ti valami exotikus helyen szeretnétek. Ez mostanában egyre népszerűbb, de alapos megfontolást igényel - tengerparton vagy egy síparadicsomban házasodni még olcsóbb is lehet mint egy hagyományos esküvő otthon, de a család és a barátok is részt akarnak venni. Ez lehet hátrány is, de előny is. Az anyagi keretetek segít kordában tartani elképzeléseiteket, de a választás a tiétek.


Virágok

Érdemes ellenőrizni milyen virágoknak van szezonja, mert a többi általában jóval drágább. Ha kissebb a keret, akkor használjatok több leveles, dúsabb növényt és kevesebb vágott virágot.

A virágok jó illata ugyanolyan fontos, mint a nap többi részlete.

A ruhád színe, stílusa, hossza és anyaga meghatározó lesz a csokrod választásánál. Ha liliomok lesznek közel hozzátok, ellenorizd, hogy a porzók ki vannak-e szedve, mert foltot hagyhatnak a ruhán. A kézi csokrod legyen jól átkötve hogy elkerüld a foltokat. Ha valaki felajánlja segítségét, győződjetek meg róla hogy tényleg ért hozzá. A szervezés nehezebb mint amilyennek tunik.


Gyűrű vásárlás

Csináld meg a házi feladatot! Tanuld meg mi szól mellette illetve ellene a különbözo fémeknek és köveknek. Nézz körül és hasonlítsad össze az árakat.

Vizsgáld meg közelrol a gyűrűt, ujaddal simítsad végig, hogy érzd ha egyenlőtenül kidolgozott vagy érdes az illesztés. Ne próbálj gyűrűt ha a kezed nagyon meleg, mert valamennyit tágul.

A köveket természetes fényben is ellenőrizd. Ha van jegygyűrűd és karikagyűrűd is, válaszd ugyanolyan anyagból és karátból őket, hogy ne üssenek el egymástól. Ne ragaszkodj a legújabb stílushoz, mert hamar ki fog menni a divatból. Kérdezd az ékszerészt a gyűrűk tisztításáról.

A biztosításodhoz is érdemes lehet hozzáadni a gyűrűjket mint értéket.


A torta

A torta az esti lakoma fénypontja, szóval megéri sokat pepecselni vele. Ha valakinek a családból, barátok közül van kedve elbíbelodni a készítéssel, élhetünk a lehetoséggel, de akár mi magunk is megpróbálhatjuk.

Át kell gondolnunk hány embernek kell felszolgálni, mennyi gyümölcsös, krémes, csokis és egyéb különféle tortára lehet igény. Ellenőrizd le, megérkeztek-e a torták időben az étterembe.


Vendéglista

Ez a terület gyakran okoz problémákat! Olyan listát kellene összeállítani, ami a költségvetésbe belefér és ráadásul minden családtag és barát elégedett lesz.

Az elso amit mérlegelnetek kell, hány vendéget engedhettek meg magatoknak és hányat szeretnétek meghívni. Azt is meg kell nézni praktikusan hányan férnek el a templomban, a házasságköto teremben, étteremben. Kit hívtok meg csak az esküvőre és kit a vacsorára is.

A következo döntés az, hogy melyik fél részéről mennyien legyenek ott. Természetesen az egyenlő létszám tunik optimálisnak, de mi van ha az egyik család jóval nagyobb vagy több a barát. Legyünk rugalmasak, működjünk együtt párunkkal.


Gyerekek

A kérdés vajon meghívjuk-e a gyerekeket mindíg nehéz. A legkönnyebb ha mindenkit vagy senkit, mert kellemetlen elmagyarázni hogy a rokonok gyerekei jöhetnek, de a barátoké nem. A legtöbb ember megérti ha "gyerekmentes" esküvot szeretnél, csak tisztázni kell jó előre udvariasan.

A menyasszonyi ruha

Ez az egyik pontja a készülődésnek ami tényleg élvezetes. Ha nincs ötleted, milyen ruhát szeretnél, csak nézd végig a lehető legtöbb katalógust. Aztán döntsd el mennyit szánsz rá, megveszed, kölcsönzöd vagy megvarratod valakivel. Ha megveszed, érdemes jóval az alkalom előtt, így talán olcsóbb mint a szezonban.

Próbálj fel minél több különböző stílust és színt, hogy kitaláld melyik áll jól neked.

Talán lecsatolható uszályt vagy gyurodésmentes anyagot szeretnél?
Amikor ruhát próbálsz ne feledkezz meg a fehérneműkről és a cipőről sem. Próba közben vedd fel őket, mert egy fűző például akár az alakodat is lényegesen megváltoztatja. A cipőt pedig a ruha hossza miatt érdemes felvenni a próbához.


Evés-ivás

Ez a rész nagy szelete a költségvetésnek, tehát az alapos tervezés elengedhetetlen.

Először azt kell eldönteni, hogy klasszikus leülős vacsora vagy büfé jellegű lesz-e.

Ha leülős, akkor ki kell dolgoznotok egy üléstervet, a másik esetben gyakran maguk keresnek helyet. Gyűjtsetek össze minden speciális esetet, kívánságot is ami előfordulhat a vendégeknél mint a vegetáriánus, diétás, cukorbeteg. Aztán hasonlítsátok össze a különböző helyek menüit, árajánlatait. Néhány helyen kostóló is van, ami bemutatja a minőséget.

Ha a büfé jelleget választottátok, légy biztos benne, hogy mindenkinek bőségesen jut mindenből. Ha saját italt is visztek, beszéljétek meg a hely illetékesével, és kérdezzetek meg számolnak-e fel külön díjat.


Videó

Ha szuk a keret, akkor talán megbocsájthatatlan luxusnak tunik egy profi videós, de ne feledjük hogy ez egy felbecsülhetetlen rögzítése a napnak, ami több mint egy örömteli de elmosódott emlék. Ráérő idődben vissza tudod nézni majd, csinálhatsz másolatot azoknak akik nem jöttek el, és a gyerekeid imádni fogják. Kérj bemutatót néhány profitól, és keresd fel azokat akiké tetszett, hasonlóan a fotóshoz.

Egy olcsóbb megoldás lehet, ha van ismerősötök, aki elég tapasztalt is ezen a téren. Ilyenkor fontos, hogy elore beszéljétek le a részleteket, készítsetek tervet, így elkerülitek a félreértéseket.


Fotó

A fotók maradandó emlékei a nagy napnak, ezért tökéletesnek szeretnénk őket.

A legjóbb módszer körbekérdezni a környezetünket és személyes javaslat alapján dönteni. Döntsétek el a stílust! Formális, beállított pózokat szeretnétek vagy szabad, természetes képeket, esetleg mindkettőt? Szánjatok időt néhány fotós meglátogatására, nézzétek meg néhány pár egész napját, ne csak a legjobb fotók alapján válasszatok.

Ellenőrizzétek a rejtett fizetni valókat, mint az ÁFA, postázás, előhívás stb. Ha már kiválasztottatok valakit, beszéljétek meg a részleteket. Adjátok meg az időbeosztást, résztvevőket, neveket, listát akikrol külön is szeretnétek képet.

Kérdezzétek meg a templomban, mikor hol lehet fényképezni.


Meghívó

A meghívó stílusa felvezeti az esküvő hangulatát, ezért fontos a megfelelo választás. Lehet ez előre nyomtatott sablon kártya is egy bevásárlóközpontból, de speciálisan tervezett, egyénreszabott is. Hivatalosan ezek nagyon jó minőségű fehér vagy krémszínu papírok. Ha van valaki az ismerősök között, aki számítógépen meg tudja szerkeszteni és kinyomtatni, akkor miért ne csinálnátok magatok.

Szükségetek lehet ezekre is:


  • Sütisdobozok
  • Ültető kártyák
  • Köszönőkártyák
  • Dísz szalvéták
  • Borítékok a meghívóknak
Ha a meghívók ki vannak nyomtatva, nézzétek át még egyszer:

  • helyesírást
  • dátumot, időpontokat
  • minden név és cím pontos
  • írásjeleket