Esküvői helyszín típusok

A költséget illetően kétféle helyszínről beszélhetünk. Az első típusnál személyenként számolják az árat, amiben benne van a helyszín, étel, asztalok, evőeszközök, asztaldíszítés. Ezekre példa a hotelok, éttermek, hajók. Ennek az az előnye, hogy mindent ők csinálnak, a hátránya a kisebb választék ételből, étkészletekből, díszítésből. Általában nem engedik meg a saját ételek/italok bevitelét, így az étterem menüjéből kell választanunk. Arra az esetre, ha belemennek, legyen kéznél egy kis csúszópénz.

Érdemes óvatosnak lennünk a hotelokkal, mert néhánynak kettős foglalási rendje van. Szintén vigyázzunk azokkal, amelyek egymáshoz túl közel jegyzik be az eseményeket. Nem szeretnénk várakoztatni a vendégeinket, csak mert a helyiség még nem áll készen a fogadásra. Jobb ha írásban rögzítjük a terem nevét, időpontot, foglalás időtartamát.

A második típusnál magát a helyszínt fizetjük meg, és mi rendezzük az ételt, italt, díszítést, talán még az asztalokat, székeket is. Erre példa a klubok, kollégiumok, csarnokok, parkok, múzeumok és a magánházak. A helyszínnek kell biztosítania a ceremónia formalitását. A választás függ az elérhetőségtől, ártól, esküvői helyszíntől való távolságtól, meghívottak létszámától.

Amikor a különböző lehetőségek árait hasonlítjuk össze, vegyük figyelembe a helyiség, étel, ital, parkolás, borravaló, előkészítés, díszítés díjait. Ha szabadtéri mulatságot tervezünk, akkor legyen tartalék fedett helyszín eső esetére. A ceremónia teljes költségének körülbelül 35%-a a fogadás. Persze takaríthatunk meg pénzt, ha limitáljuk a vendéglistát. Érdemes a várható vendégek számának 85-95% -ra ételt rendelni előre attól függően mennyire vagyunk biztosak benne ki jön el és ki nem. Van rá esély, hogy néhányan nem jönnek el, de ha mégis feltűnik pár extra személy akkor legyen elég étel. Az állófogadás stílusnál ez különösen fontos, mert extra költséget számolnak fel ilyenkor minden egyes plusz vendégre.

Mivel személyenként kell fizetni, hiába nem jönnek el páran, akkor is ki kell fizetni a vacsorájukat. Büfé stílusnál meg lehet bízni a személyzetet, hogy ők adagolják az ételt a tányérokra, inkább mint maguk a vendégek. Így kordában tartható a fogyasztás.