Esküvői fogadás

Egy kislány úgy nő fel, hogy álmaiban egy tökéletes esküvő képét látja. Aztán felnövünk, eljegyezzük egymást valakivel és sokkot kapunk attól, hogy minden iszonyúan drága. Egyre nehezebb lesz, mert stresszeljük magunkat amiatt, hogy minden tökéletesen sikerüljön és közben azon tűnődünk miből fogjuk mindezt kifizetni. Az esküvőnek nem kellene adósságba vinni, mert az nem túl jó a kezdet egy friss házasságnak.

A lakodalom a legdrágább része a nagy napnak, a helyszín díja, étel, ital, alkohol, zenekar, virágok, díszítések stb. Persze vannak lehetőségek lecsípni a költségekből. Először is ez a Ti esküvőtök, ne csak a vendégeknek akarjatok megfelelni. Elvileg ők azért vannak ott, hogy megosszák veletek ezt a különleges napot, és nem kritizálni a vacsorát vagy a díszítést.

Az egyik legegyszerűbb módja a kiadások csökkentésének az extrák elhagyása. Hacsak nem kapsz egy jó „minden az egybenÍ” ajánlatot ami tartalmaz mindenféle extrát (díszítés, zenekar, sütik stb.), ezekre nincsen feltétlenül szükség. Választhatsz korábbi időpontot is, és akkor nem kell vacsorával kínálni a vendégeket. Az alkoholfogyasztást lehet tiltani, korlátozni vagy csak köszöntőknél, menyasszonytáncnál engedni. Ennél barátságosabb lehetőség az, hogy a töményitalokat mindenki maga fizeti – kivéve mondjuk az aperitifet – míg a többi italt szabadon fogyasztható. Így ha Pista bácsi vagy Mari néni fel akar önteni a garatra, akkor megteheti a saját kontójára.

Megkérhetjük a családtagokat, közeli barátokat, hogy főzzenek, süssenek valami speciális ételt, süteményt. Hagyjuk a különleges, extra asztalterítőket, kínai étkészletet, ezüstöt. Ezek nagyon szépek persze de hihetetlen drága a bérlésük, és el is kell mosogatni őket a visszaadás előtt. Senki nem fog reklamálni ezek miatt, de ha mégis, akkor érdemes meggondolni hogy meghívjátok-e. Az egyszerűbb evőeszközöket, díszítéseket is szépen össze tudjátok hangolni színben és stílusban.

Legyetek kreatívak amikor tervezitek az esküvőt, mert sok lehetőség van a kiadások csökkentésére. Mindíg tartsátok szem előtt, hogy ez a Ti eskűvőtök, így ha valaki okoskodik, annak érdemes javasolni hogy fizesse ki az extra költségeket.